2007-07-08

Hård konkurrens på årets IF-båt SM på Råå


En besättning svalor kurar.

Många rutinerade besättningar deltog i årets SM. Det är svårt att utläsa av resultatlistan (länk till den slutliga listan i rubriken) hur hård kampen var, men det var många som var uppe och högg i toppen. Kännetecknande var gäng som känt varandra länge och väl. Men det räckte inte. DEN-266 Koala som vann Danska Mästerskapen veckan innan slutade nu på en nionde plats, trots att de hade kapacitet att vinna nu också. Ett haveri hjälpte inte. SWE-1870 Infinit seglade mycket väl framför allt tyckte jag de såg ut att starta bra. Det räckte till en åttonde plats. SWE-2404 Svea, sedan många år tillbaka en toppbåt, brukar segla stabilt, men ett bottennapp, en tjuvstart och avsaknaden av topplaceringar gav en sjunde plats. SWE-2059 Olifvia,mycket starka de senaste åren, vann de första tre seglingarna. Sedan hände något oförklarligt. två tjuvstart och dåligt flyt. En sjätte plats blev det. Denna båt kunde definitivt ha vunnit annars. SWE-1205 seglade riktigt, riktigt bra. Alltid i toppen, men utan spets. En femte plats och vandringspriset "årets rookie" var inte illa. På fjärde plats kom vi på SWE-1404 WhyNot. En tjuvstart från silvret. Vi hittade inte formen förrän sista dagen då vi vann båda seglingarna. Det lyfte naturligtvis oss, men inte upp på pallen. SWE-2207 Signe Grip seglade fantastiskt emellanåt. Det såg ofta ut som om de skulle vinna, men så tappade man lite och så var det en 12e plats i sista seglingen som sänkte dem till ett mycket välförtjänt brons. De kunde mycket väl ha tagit guld i år. Silvret gick till DEN-310 Bibs2 med två svenskar ombord. Det här var troligtvis den mest meriterade båten. I bagaget har man Guld från IF-SM och Danska och VM i H-båt mm mm. De skulle mått bra av mer förberedelse tid i IFen. De var säkert nöjda med sitt silver, men siktade nog på guldet. Guldet gick ändå sensationellt till SWE-1639 Wanda för fjärde gången. Det var imponerade att se hur detta samspelta gäng alltid klaramde sig fast i toppen. Man vann sportsligt med en jämn fin serie. Fast det blev totalt ganska många poäng (24) och det väljer jag att tolka som att de sitter löst på tronen. Nästa år kan mycket väl någon av alla dessa andra duktiga båtar vinna. Det blir spännande att se hur det ska gå på Dalarö 2008. Kan det bli tuffare?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för komplimangen om bra starter. Det finns dock fler båtar som kan det; SWE 1404 Why Not visar utmärkt förmåga att göra fina starter.

Segling 2 och 3 handlade enligt oss om att segla försiktigt för att spara på besättning och utrustning. Märklig taktik i en bankappsegling med IF, men den gav oss utdelning med en andra plats i race 2. I race 3 orkade vi helt enkelt inte längre och slutade då på 9 istället.

Martin sa...

Ja den taktiken visade sig ju vara smart, men det gällde ändå att klara av att hantera båten och där fallerade många. Vi hade för lite tid tillsammans i IF:en och kände inte båten tillräckligt väl för att riktigt bemästra de tuffa förhållandena första dagen.