2007-05-20

Vårseglingen

Det var strålande väder på Baggensfjärden. 18 Expresser och 14 J-80 seglade i byiga och flaxiga vindar SV 4-10 m/s. Massor med sol och ca 20 grader! Ingen jacka på - för första gången i år.

Boe, David, Måns och jag var laddade när vi lämnade bryggan, men vi kunde inte se något mönster i vindarna och var rätt förvirrade när det var dags för första starten. Vi bestämde oss för att segla konservativt och hålla ögonen öppna för att se var det var bäst att gå och modifera strategin allt eftersom. Som vanligt under sådana här förhållanden kan man bli omseglad av båtar på båda kanterna om man är i mitten. Och det blev vi! SWE-2009 lyfte inne vid udden på vänsterkanten gång på gång medan andra kom med byarna på högersidan. Vi försökte ändå segla på vindskiften och pricka byarna så gott vi kunde. Det kändes som om vi åkte jojo upp och ned i fältet, men vi lyckades på något vis ändå få till en serie som inte såg allt för ojämn ut: 1, 4, 3, 1. Vi vann på samma poäng som Skumpan SWE-305 som egentligen seglade mycket stabilare, men inte fick till avsluten lika bra som vi. Klicka på rubriken om du vill se den kompletta resultatlistan på KSSS.


Vi gjorde 2 bra och två dåliga starter, aldrig längst ner i lä fast det var fördel där. Vi ville ha frihet att kunna slå. På kryssen tyckte vi att vi hamnade i motfas med vriden många gånger men det uppkom möjligheter att rädda sig, vilket vi ofta gjorde på slutet av kryssarna. I sista seglingen hade vi fått bra kläm på vindvrid och byar och timade det bra. Vi ryckte ifrån! På länsarna lyckades vi för det mesta placera oss ganska bra i förhållande till vindbyarna som kunde komma på båda sidorna vid olika tillfällen.

Det var inte bara vägvalet som var svettigt (svårare än någonsin). För att hålla fart i båten var vi tvugna att i princip hela tiden jobba med storskot, häckstag, ledvagn, fockskot och fock-cunningham. Vi växlade också skotpunkt både längs och tvärskepps oupphörligen. Vinden var stökig och turbulent, vilket krävde att vi slet i alla tampar vi kunde.

Jag undrar om alla andra upplevde förhållandena lika besvärliga som vi. Gjorde ni det?

De verkar ha svårt att hålla sig för skratt på målfartyget när vi spikar sista seglingen. Var det så kul :-)

Hur som helst slutade det bra bortsett från att Skumpan vann bryggrejset.


3 kommentarer:

Patrick sa...

GRATTIS till segern. //Patrick

Martin sa...

Tack! Känns bra att ha supporters

Patrick sa...

Det skulle vara intressant att vet hur Skumpa la upp sin strategi och hur de seglade. Det blev ju ett visst glapp mellan Skånegåsen/Skumpa mot det övriga fältet, även om jag förstått att det varit mycket jojjo i fältet.
//Patrick