2007-05-23

Gullviverallyt

Anders seglade Gullviverallyt med sin Hansson 31 istället för Vårcupen, och det gick marginellt bättre än förra året (17:e istället för 18:e förra året). De två första dagarna var det för lite vind för vår båt, speciellt eftersom vi saknar genua, vi var 6 vuxna och det erbjöds få möjligheter till spinnaker. Vi blev 31:a på torsdagen och 26:a på fredagen. Ett LYS-tal på 1,20 (grund-LYS är 1,21 och sedan 0,01 avdrag för genuan) blir tufft att segla upp till på en 31 footare utan genua.

Därför gladde vi oss mycket till hård kryss på lördagen. Tyvärr la de dock om banan så att större delen gick inomskärs. Efter en häftig kryss i havssjö ut till Svängens fyr då vi plockade hur många båtar som helst, följde en timmes halvvind då det inte hände något och efter det inomskärskryss i byig vid och stiltje bakom öarna. Vi blev 21:a på lördagen.

Bättre gick det på söndagen när vi äntligen fick hissa spinnakern, vi blev 14:a men då var flera flerskrovsbåtar före och de har egen resultatlista. I 6-9 m/s och tidvis brant spinnakergång fick vi glädje av vår styva båt och spinnakerhantering. Dessutom vann vi mycket på att gå underbåge när större delen av fältet tävlade om lovartspositionen och tillslut hamnade allt för nära lovartslandet.

Totalt dominerades dock Gullvivan i år av kryss, och vann gjorde M 30 Virelay. 3 av de 5 första båtarna i år saknade spinnaker. Som alla LYS tävlingar blir båttyp och segelval viktigt, vilket inte minst HR 26:an St Marias serie visar - 74:a första dagen i lättvindskryss och 4:a sista i tidvis hård slör med spinnaker!

Inga kommentarer: